Denia

Over Denia

De Spaanse kustlijn Costa Blanca is voor vakantiegangers een geliefde bestemming. De uitgestrekte stranden, het heerlijke klimaat en de vele restaurantjes betekenen voor velen ultieme ontspanning. Eén van de minder bekende plaatsen aan de Costa Blanca is Dénia.

Denia is een schilderachtig typisch Mediterraan vissersplaatsje. Het leeft nog steeds op het ritme van de natuur en de zee.
Denia ligt op minder dan 100 km van Valencia in het noorden en Alicante in het zuiden.

De meeste gidsen hebben het over een dorp vanwege het vrij lage aantal inwoners (ongeveer veertig duizend), maar het lijkt meer op een kleine stad dan op een dorp.
Ondanks de aanwezigheid van tientallen hotels en appartementencomplexen en de nodige toeristen oogt Denia niet als een super toeristische plaats. Er is hier een juiste verhouding ontstaan van een authentieke Spaanse plaats en het toerisme.

Aan de smalle Moorse straatjes die door het centrum kronkelen kun je zien dat Denia een stad is met een bijzondere geschiedenis. De wijk Baix la Mar naast de haven is een goed voorbeeld van een traditionele visserswijk met gekleurde huisjes tegenwoordig. Hier kun je heerlijk eten! Daarnaast kun je aan de modernistische architectuur in de stad goed zien dat Dénia vooral in de laat 19e eeuw opbloeide als handelsplaats. De haven van Dénia is nog steeds erg belangrijk voor het gebied. Het heeft echter wel nog steeds de charmante en typische uitstraling van een mediterrane haven.

Op de heuvel naast de haven ligt ‘El Castillo’. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw en heeft daarom een islamitische stijl. Sindsdien zijn er vele aanpassingen gedaan aan het kasteel, waardoor deze ook onder andere invloeden uit de Renaissance kent. Het kasteel is grotendeels vernietigd in 1859, maar later in eren hersteld. Er worden ’s zomers in de avonden vaak concerten in het kasteel gehouden. Het museum van het kasteel herbergt daarnaast de archeologische resten van een Romeinse nederzetting genaamd ‘Diannium’ die in het gebied zijn gevonden.

De titel van het mooiste plein van Dénia gaat naar Plaça de la Constitutión. Aan dit plein staat het gemeentehuis van Dénia en de achttiende eeuwse kerk Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción.
Een leuke combinatie van winkelen en terrasjes biedt Carre del Marqués de Campo. De hoge bomen zorgen voor een groene overkapping van deze hoofdstraat.

Denia is de stad van de feesten. Dénia staat zelfs vermeld in het Guinness Book of World Records voor het meest aantal fiestas per jaar. Wellicht is dit te verklaren door het feit dat Dénia op de grens van de provincies Valencia en Alicante ligt, en daarom de fiestas van beiden probeert mee te snoepen. De jaarlijkse kalender staat bomvol met allerlei feesten die vaak hun oorsprong vinden in het katholieke geloof.

Er zijn in Dénia twee voedselmarkten, de markthal en de visafslag. De markthal Mercado Municipal (in Calle Magallanes) is van maandag t/m zaterdag van 07:00 tot 14:00 geopend. Je vindt er diverse stalletjes met fruit, noten en allerhande andere lekkere dingen. Bij de visafslag Lonja de Pescado (in de haven – Muelle Pesquero) worden iedere donderdag en vrijdag vanaf 17:00 verse vis en schelpdieren verkocht.

Luxe dineren, genieten van Spaanse tapas of verse vis eten met uitzicht op zee… de liefhebber van goed voedsel kan in Dénia zijn hart ophalen. Specialiteiten van de regio zijn de Gambas Rojas (rode garnalen) en Mistela (dessertwijn). De kwaliteit van de vele restaurantjes is meestal van zeer goede kwaliteit.

Wie van het strand houdt is in Denia op de juiste plaats. De stad heeft een aantal prachtige, uitgestrekte stranden die door de EU beloond zijn met de Blauwe Vlag, een teken dat het strand veilig en schoon is. Ten noorden van Dénia vind je de zandstranden Punta del Raset, Les Marines, Les Bovetes en Els Molins. Bij deze familiestranden kun je heerlijk zonnen en zwemmen. Ten zuiden ga je richting de berg en zijn de stranden iets ruiger. Eerst kom je nog langs het zandstrand Las Marinas Casiana, maar daarna volgen de rotsachtige baaien van Las Rotas. Nog iets verder ligt Cabo San Antonio met prachtige kliffen. Hier kun je ook mooi duiken en snorkelen, voor meer informatie hierover kun je terecht bij Nautica Marina.

Dénia heeft één van de populairste jachthavens van de Costa Blanca. Tevens is de haven van Dénia dé plek om per veerboot naar Mallorca, Ibiza of Formentera te vertrekken. Met de dagelijkse veerdiensten van Balearia vaar je in ongeveer vier uur naar feesteiland Ibiza. Voor de schema’s en tarieven kun je kijken ophttp://balearia.com/

Direct naast de stad Dénia ligt een grote berg, dit is de Montgó. Aan de andere kant van deze berg ligt de stad Jávea. De berg valt enorm op, omdat de rest van de directe omgeving vrij vlak is. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de zee en de omliggende steden. Er zijn diverse wandelpaden op de berg, maar er is ook een autoweg. Je bereikt de berg met de auto via de snelweg CV-736. Voor meer informatie over de wandelpaden en routes kun je terecht bij de toeristeninformatie van Dénia.

NL EN FR DE