Feesten in Denia

Voor wie het nog niet wist, Denia staat vermeld in het Guinness Book of World Records voor het meest aantal fiestas per jaar. Wellicht is dit te verklaren door het feit dat Denia op de grens van de provincie Valencia en Alicante ligt, en daarom de fiestas van beide probeert mee te snoepen.

 

De belangrijkste fiestas in Denia zijn :

15-19 maart: Fallas
Het feest staat in het teken van de opkomende lente. De beelden staan opverschillende hoeken van de straat, en worden georganiseerd door het feestcomité (falleros en falleras) van elke buurt. Het zijn echte kunstwerken gemaakt van karton en hout. De feesten eindigen in de nacht van San José met het verbranden ( de ‘cremá’) van deze beelden.

Las Fallas of Falles is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden die speciaal voor het feest worden gemaakt.

22-24 juni: San Juan
Het Midzomerfeest van San Juan of de Nacht van San Juan is een christelijk feest maar van oorsprong was het een heidens feest waarop men brandstapels of vuurtjes aanstak. Men vierde hier op 21 juni de langste dag en als hoogtepunt ontstak men een brandstapel.

Een nacht van bijgeloof en ritueel dat vooral gekend is door ‘Les Fogueres’ waarbij de oude traditie zegt dat men in de nacht van San Juan oude zaken en meubels moet verbranden op het strand, alles om het goede geluk in te zetten.

2e zaterdag tot 3e zondag van juli: week van de Santisima Sangre
De feesten zijn gewijd aan la Santísima Sangre (het Heilig Bloed) en in herinnering aan het mirakuleuze einde van een epidemie in 1633. De feesten gaan gepaard met een gigantisch vuurwerk.

Week van 15 augustus: week van de “Moros y Christianos
Een feest gewijd aan de strijd van eeuwen geleden tussen de moren en christenen. Dit wordt gevierd met aankomst per schip van beiden, de verovering van het kasteel van Denia, en de indrukwekkende parades met oude klederdrachten.

Verder heb je nog Mig Any, Carnaval, Santísima Trinidad, San Vicente Ferrer, San Antonio Abad (el del Porquet), Virgen de los Desamparados, San Pedro, San Agustín, la Semana Santa (paasweek), of de Feria van november.

NL EN FR DE